monaskokbok.blogg.se

En matblogg med recept från Italien lagade på miljövänligaste sätt och gjorda på ekologiska produkter.

Miljövänlig matlagning

Kategori: Miljötips

Idag är det en vana att spis, ugn eller mikro sätts på varje gång vi lagar mat. Det kostar inte mycket om du betalar cirka 0.98/kWh. Och det tar en hel del energi,
men tänker alla på miljön?
Dessutom försvinner all vitaminer från maten när vi värmer om maten på nytt.

Här är enkla tips på bra matlagning både för dig själv om för miljön:

Börja med att ha en "vitamin-dag" en gång i veckan där du inte lagar din mat och äter allt rå. Du kan äta allt från skaldjur, sallader och grönsaker till ost, bröd och nötter.
Det är hälsosamt, tidssparande, vitaminrikare, elsparande och billigare!

När du kokar mat, till exempel, förlorar du allt användbart i vattnet. Det vill säga att vattnet som du häller ut är rikt på kolhydrater, mineraler och mycket mer. Därför bör du hellre göra en soppa så att du får i dig allt och du behöver inte hälla ut vattnet som det gått mycket energi att koka.

Istället för att tina den mat du nyligen har tagit ut ur frysen i mikro, eller under varmt vatten, kan du planera tidigare eller ta ut maten natten innan dagen så det blir tinas i rumstemperatur.

Fler tips kommer i nästa blogginlägg…

 

Kommentarer

  • Ann-Marie säger:

    Jätte bra tips! Man kan verkligen tänka på de småsaker som du nämnt. Påverkar inte ens livstil alls men man bidrar ju till de ekologiska så, ska tänka på dessa tips och se till att jag blir mer rutinerad. :) P.s. Jätte bra blogg med bra syfte!

    2012-12-01 | 16:09:20

Kommentera inlägget här: