monaskokbok.blogg.se

En matblogg med recept från Italien lagade på miljövänligaste sätt och gjorda på ekologiska produkter.

Bruschetta

Kategori: Förrätter

 
VIN TILL BRUSCHETTAN
 
Vitt: Côtes du Rhône Le Vent Blanc, 2010, 89 kronor
Rött: Montepulciano d'Abruzzo, 2011, 57 kronor
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pannacotta med hallonsås

Kategori: Efterrätter

Italiensk pizza recept

Kategori: Huvudrätter

Degen är för 2 pizzor
Glöm inte att byta ut vissa varor som går, till ekologiska, för bättre smak bland annat
 
Viner till pizzan:
 
Vitt
Mezzacorona Chardonnay, Italien, 66 kronor
Ren, fruktig och frisk smak med lätt drag av vanilj. Till en vegetarisk pizza med mozzarella, rucola, olivilja och havssalt.
 
Rött
Mediterra 2007, Italien, 149 kronor

Läckert vin med koncentrerad fruktighet, kryddor och drag av färsk
tobak. Ett riktigt lyxvin till pizza med bresaola, rucola och hyvlad
parmesan.

Italiensk sallad

Kategori: Förrätter

En god och enkel sallad som förrätt
 
För 2 portioner
 
 
 

Fler miljötips

Kategori: Miljötips

Höj vattnets kokpunkt genom att sätta lock på kastrullen när du kokar något. Vattenångan går nämligen ner i kokvattnet igen och vattnet vill förångas. Det blir alltså mottryck och temperaturen vill då öka hela tiden och det fortsätter koka. 
 
Diska miljövänligt genom att sortera disken. All disk behöver inte diskas med varmt vatten som dryck glasen och salladsskålen och vissa matrester går lättare bort med kallvatten. Försök därför att sortera rätt och diska med kallvatten så mycket som möjligt. Har du diskmaskin så tvätta fettfri disk för hand i kallvatten för att diskmaskinen med kokhett vatten och medel är bra för fet disk.
Försök även att ha minst en disk fri dag. Disk kan stå över en dag utan några som helst problem, låt det bara stå i lite vatten så går det fortare att diska dagen efter.


Glöm inte att använda passande platta till rätt kastrull och inte för stor platta för kastrullen då det tar mer energi att värma den stora plattan vilket även inte är nödvändigt. Samma gäller om ni väljer en för liten platta. Täcker det inte hela kastrullens/stekpannans botten tar det både mer tid och mer energi.
 
 

Miljövänlig matlagning

Kategori: Miljötips

Idag är det en vana att spis, ugn eller mikro sätts på varje gång vi lagar mat. Det kostar inte mycket om du betalar cirka 0.98/kWh. Och det tar en hel del energi,
men tänker alla på miljön?
Dessutom försvinner all vitaminer från maten när vi värmer om maten på nytt.

Här är enkla tips på bra matlagning både för dig själv om för miljön:

Börja med att ha en "vitamin-dag" en gång i veckan där du inte lagar din mat och äter allt rå. Du kan äta allt från skaldjur, sallader och grönsaker till ost, bröd och nötter.
Det är hälsosamt, tidssparande, vitaminrikare, elsparande och billigare!

När du kokar mat, till exempel, förlorar du allt användbart i vattnet. Det vill säga att vattnet som du häller ut är rikt på kolhydrater, mineraler och mycket mer. Därför bör du hellre göra en soppa så att du får i dig allt och du behöver inte hälla ut vattnet som det gått mycket energi att koka.

Istället för att tina den mat du nyligen har tagit ut ur frysen i mikro, eller under varmt vatten, kan du planera tidigare eller ta ut maten natten innan dagen så det blir tinas i rumstemperatur.

Fler tips kommer i nästa blogginlägg…

 

Varför ekologiskt?

Kategori: Miljötips

Jag har hittat många fördelar varför man borde tänka miljövänligt, köpa ekologisk mat och laga mat på ett miljövänligt sätt.

Jag kommer ta upp fler skäl i andra blogginlägg.

Ekologiska livsmedel är naturliga utan tillsatser, färgämnen, konserveringsmedel och andra tillsatsämnen. De använder inte bekämpningsmedel eller konstgjord gödsel. Djuren blir också väl omhändertagna.
De kan äta organiskt och får röra sig fritt plus att de inte genmodifierar något.

Miljön och biologisk mångfald gynnas av ekologiskodling, när du inte använder bekämpningsmedel och gödningsmedel, för att annat djur och insekter trivs bättre där.

Förutom att tanken att köpa ekologiska produkter är bra, smakar det dessutom bättre.
De accelererar inte mognad och produkterna får sin naturliga smak som dessutom har en högre smak koncentration.

GMO är helt förbjudet för ekologiska livsmedel. GMO står för genmodifierade organismer är en omvälvande teknik som påverkar spannmål så att de, till exempel, blir resistenta mot bekämpningsmedel.

Första blogginlägget

Kategori: Miljötips

Hej !
Mitt namn är Mona och går tredje året på JENSEN Gymnasium i Jönköping och läser natur-natur.
Som alla andra tredjeårs elever så har jag ett projektarbete som går ut på att få fler att att börja vara mer miljövänliga utan att behöva ändra en hel livsstil.
 
Jag kommer att blogga om allt från italiensk mat och hur du lagar mat miljövänligt till vad för eko-&miljömärken man ska välja och vilka som är de billigaste.