monaskokbok.blogg.se

En matblogg med recept från Italien lagade på miljövänligaste sätt och gjorda på ekologiska produkter.

Ekologiskt viktigt ? Miljötips

Kategori: Miljötips

Orolighet kring kemikaliebesprutade grönsaker och frukter har uppstått men jag vill berätta att frukt och grönt som inte är ekologiska ökar risken föratt drabbas av cancer inte är bevisat. Tvärtom har man sett att de som ofta äter frukt och grönsaker dagligen har starkare skydd än de som inte gör det. Däremot har ett forskningsprojekt i England visat att mat som är ekologiskt odlat innehåller mer antioxidanter, som är bra för vårt immunförsvar, än vad mat som är vanligt odlat. Det här tillsammans med att det globala jordbruk årligen släpper ut enorma mängder bekämpningsmedel kan göra det värt att välja ekologiskt.
Budskapet idag är att det är viktigt att äta mycket frukt och grönt oavsett hur det är odlat men för att vara på den säkra sidan bör man skölja av ordentligt innan det äts. Frukt och grönt som äts med skalet på kan ligga i ljummet vatten i cirka en halvtimma innan det torkas av och äts. 
Ekologiska animaliska produkter, det vill säga kött, mejeriprodukter och ägg är något man ska satsa på och som är viktigast eftersom vissa kemikalier har en tendens att lagras blir koncentrationen av främmande substanser ibland högre ju längre upp i näringskedjan man kommer. Därför kan det finnas rester av bekämpningsmedel i djuren, rester som inte kan sköljas bort som i frukt och grönsaker.
 
 
 
 
GÖR EN INSATS FÖR MILJÖN  
En enda ko släpper ut lika mycket växthusgaser
som en bil som går på bensin som kör 1000 mil.

Miljötips

Kategori: Miljötips

Handla det du behöver
Vi behöver minska på konsumtionen. Genom att endast handla det som behövs, så minskar vi på överflödig konsumtion (överkonsumtion) och kan på sikt bidra till att minska resursåtgången. När du handlar, ställ dig då frågan "Behöver jag verkligen ha den här varan?". Fundera på vad som är nödvändigt och vad som är överflödigt - och välj bort det överflödiga!
 
Handla säsongbetonat
Det är bättre för klimatet att välja grönsaker, rotfrukter, frukt och bär som det är säsong på, än att frakta dem från andra sidan jordklotet. Måste vi verkligen ha tillgång till allt året runt? Dessutom smakar denna typ av livsmedel bättre när de får solmogna på odlingsplatsen och skördas kort före användandet/förtäringen.
 
Minska på ris och kött
Vid kött och risproduktion bildas mentangas. Detta påverkar klimatet och höjer jordens temperatur, vilket inte är bra med tanke på växthuseffekten. Därför behöver vår konsumtion av kött och ris minskas
 
Promenera och cykla oftare
Att cykla är ett bra och relativt snabbt sätt att ta sig fram genom stan. Dessutom är cykeln ett miljövänligt fortskaffningsmedel (dvs. om man räknar bort produktions- och transportkedjan av cykeln från fabrik till cykelaffär). För den som har mer tid till förfogande kan promenader till/från jobbet, city etc. vara ett alternativ. Du får bonuseffekter som frisk luft, fågelkvitter och ökat upptag av D-vitamin i solljuset kombinerat med motion.

När du ska handla i matbutiken i ditt närområde - lämna bilen hemma och forsla hem matkassarna (helst i tyg) på cykeln istället.

Koka på eftervärme
Försök undvika så långt det går att koka på hög värme på spisen. Efter uppkoket kan du sänka värmen, sätta på locket på kastrullen/grytan och sedan stänga av spisen och låta det efterkoka. Att koka på eftervärme med locket på sparar energi, är mer skonsamt för livsmedlet och behåller dessutom mer av livsmedlets näringsinnehåll.

Nyttig luktborttagare
De flesta känner väl till att citron är full med nyttiga C-vitaminer, men visste du att den även är en effektiv luktbortagare?

 

Vid dålig lukt i kylskåpet: dela på en citron och lägg ena citronhalvan på en kylskåpshylla. Låt ligga ett dygn i kylskåpet, så drar den till sig den dåliga lukten ordentligt. Det rekommenderas dock att du slänger denna citronhalva efteråt, även om det kan ses som ett visst slöseri...

 

Vid långvarig dålig lukt i badrummet: Om du har sparat den andra citronhalvan som blev över vid delningen enligt ovan, så kan du pressa ned den i ett glas, fylla på med vatten och blanda i 1 tsk bakpulver. Rör om. Ställ sedan glaset med citronblandingen i badrummet över natten. På morgonen kan hälla denna blandning på en skursvamp/trasa och skrubba rent handfatet eller hälla ned den i toaletten och skura rent med.

Återanvänd
När såväl disktrasa som diskborste börjar bli illaluktande/få en grådaskig färg, så behöver du inte kasta dem och skaffa nytt på en gång. I stället kan du koka disktrasan i en kastrull med vatten och ett par droppar miljövänligt diskmedel eller såpa. Eller kör disktrasan i tvättmaskinen tillsammans med handdukarna. På så vis får du bort bakterierna och trasan blir i princip som ny. Likadant kan du göra med diskborsten. Om diskborsten kokas kan du använda den längre och då sparar du även in på plaståtgången.
.

Ekovaruhuset - house of organic - rabattkod

Kategori: kläder

Just nu har jag ordnat så ni mina läsaren får hela 30% rabatt på ett köp på EKOVARUHUSET
Ni hittar allt från ekologiska ytterkläder till underkläder och barnkläder !
 
RABATTEN GÄLLER HELA SORTIMENTET  1 FEB - 28 FEB 
 
KAMPANJKOD:   MONA    (anges i rutan i kundvagnen)
 
 
ekovaruhuset