monaskokbok.blogg.se

En matblogg med recept från Italien lagade på miljövänligaste sätt och gjorda på ekologiska produkter.

Ekologiskt viktigt ? Miljötips

Kategori: Miljötips

Orolighet kring kemikaliebesprutade grönsaker och frukter har uppstått men jag vill berätta att frukt och grönt som inte är ekologiska ökar risken föratt drabbas av cancer inte är bevisat. Tvärtom har man sett att de som ofta äter frukt och grönsaker dagligen har starkare skydd än de som inte gör det. Däremot har ett forskningsprojekt i England visat att mat som är ekologiskt odlat innehåller mer antioxidanter, som är bra för vårt immunförsvar, än vad mat som är vanligt odlat. Det här tillsammans med att det globala jordbruk årligen släpper ut enorma mängder bekämpningsmedel kan göra det värt att välja ekologiskt.
Budskapet idag är att det är viktigt att äta mycket frukt och grönt oavsett hur det är odlat men för att vara på den säkra sidan bör man skölja av ordentligt innan det äts. Frukt och grönt som äts med skalet på kan ligga i ljummet vatten i cirka en halvtimma innan det torkas av och äts. 
Ekologiska animaliska produkter, det vill säga kött, mejeriprodukter och ägg är något man ska satsa på och som är viktigast eftersom vissa kemikalier har en tendens att lagras blir koncentrationen av främmande substanser ibland högre ju längre upp i näringskedjan man kommer. Därför kan det finnas rester av bekämpningsmedel i djuren, rester som inte kan sköljas bort som i frukt och grönsaker.
 
 
 
 
GÖR EN INSATS FÖR MILJÖN  
En enda ko släpper ut lika mycket växthusgaser
som en bil som går på bensin som kör 1000 mil.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: