monaskokbok.blogg.se

En matblogg med recept från Italien lagade på miljövänligaste sätt och gjorda på ekologiska produkter.

Italiensk efterrätt - Zuppa inglese

Kategori: Efterrätter

200 g savoardikex 
2 dl aprikosmarmelad EKO
1 dl starkt kaffe, gärna espresso EKO 
1 dl likör, t.ex. amaretto 
Citronkräm
5 dl mjölk EKO
1 st citron EKO
1 st vaniljstång EKO
1 nypa salt EKO
1 dl socker EKO
4 st äggulor EKO
2 msk mjöl 
2 msk smör EKO
Chokladkräm
200 g mörk choklad EKO
2 dl vispgrädde EKO
ev. 2 msk starkt kaffe, rom eller konjak som smaksättning

1. Börja tillaga citronkrämen genom att tvätta citronen noga och skala av det yttersta, gula skalet. Dela vaniljstången på längden.
2. Koka långsamt upp mjölk, citronskal, vaniljstång, salt och halva sockermängden i en kastrull med tjock botten, eller nonstick-beläggning. Låt sjuda på låg värme i 5 minuter. Rör försiktigt om då och då.
3. Ta upp och kasta vaniljstången och citronskalet. (Använd eventuellt hålslev.)
4. Vispa ihop äggulorna och det återstående sockret i en skål och blanda ner mjölet.
5. Rör försiktigt ner äggblandningen i kastrullen med den varma mjölkblandningen. Koka långsamt och under omrörning upp krämen tills den tjocknar.
6. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt kallna.
7. Smält chokladen till chokladkrämen i ett vattenbad. Tillsätt grädden, lite i taget, och rör om tills krämen är väl blandad. Tillsätt eventuellt smaksättning.
8. Blanda kaffe och likör i en skål, och vänd savoardikexen mycket hastigt i blandningen. Preparera kexen vartefter de varvas med de övriga ingredienserna.
9. Lägg ett lager doppade kex i botten av en fyrkantig form på ungefär 30 x 20 cm. Bred ett tunt lager marmelad över kexen och därefter ett lager citronkräm. Fortsätt varva kex, marmelad och citronkräm. Avsluta med ett lager kex, och täck med chokladkrämen.
10. Låt stå i kylskåp minst 1 timme före servering. Denna rätt kan förberedas dagen innan.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: