monaskokbok.blogg.se

En matblogg med recept från Italien lagade på miljövänligaste sätt och gjorda på ekologiska produkter.

Italiensk efterrätt - Zuppa inglese

Kategori: Efterrätter

200 g savoardikex 
2 dl aprikosmarmelad EKO
1 dl starkt kaffe, gärna espresso EKO 
1 dl likör, t.ex. amaretto 
Citronkräm
5 dl mjölk EKO
1 st citron EKO
1 st vaniljstång EKO
1 nypa salt EKO
1 dl socker EKO
4 st äggulor EKO
2 msk mjöl 
2 msk smör EKO
Chokladkräm
200 g mörk choklad EKO
2 dl vispgrädde EKO
ev. 2 msk starkt kaffe, rom eller konjak som smaksättning

1. Börja tillaga citronkrämen genom att tvätta citronen noga och skala av det yttersta, gula skalet. Dela vaniljstången på längden.
2. Koka långsamt upp mjölk, citronskal, vaniljstång, salt och halva sockermängden i en kastrull med tjock botten, eller nonstick-beläggning. Låt sjuda på låg värme i 5 minuter. Rör försiktigt om då och då.
3. Ta upp och kasta vaniljstången och citronskalet. (Använd eventuellt hålslev.)
4. Vispa ihop äggulorna och det återstående sockret i en skål och blanda ner mjölet.
5. Rör försiktigt ner äggblandningen i kastrullen med den varma mjölkblandningen. Koka långsamt och under omrörning upp krämen tills den tjocknar.
6. Ta kastrullen från värmen och rör i smöret. Låt kallna.
7. Smält chokladen till chokladkrämen i ett vattenbad. Tillsätt grädden, lite i taget, och rör om tills krämen är väl blandad. Tillsätt eventuellt smaksättning.
8. Blanda kaffe och likör i en skål, och vänd savoardikexen mycket hastigt i blandningen. Preparera kexen vartefter de varvas med de övriga ingredienserna.
9. Lägg ett lager doppade kex i botten av en fyrkantig form på ungefär 30 x 20 cm. Bred ett tunt lager marmelad över kexen och därefter ett lager citronkräm. Fortsätt varva kex, marmelad och citronkräm. Avsluta med ett lager kex, och täck med chokladkrämen.
10. Låt stå i kylskåp minst 1 timme före servering. Denna rätt kan förberedas dagen innan.

Italiensk julmat - köttfärsknyten

Kategori: Huvudrätter

Enkelt att göra till julbordet
 
Ingredienser (1 knyte)

smördegsplattor, en per person
1 dl köttfärs, inte rinnig och gärna med en tsk ekologisk senap
2-3 msk ekologisk riven ost ( ARLA )
 
Gör såhär
 
Baka ut smördegen och ha på fyllningen. 
Vik ihop och in i ugn på 175 grader ca 15 minuter eller tills degen fått lite färg och blir frasig.
 
VÄLJ EKOLOGISKT FÖR BÄTTRE SMAK

ITALIENSK TOAST MOZZARELLA IN CAROZZA

Kategori: Förrätter

MOZZARELLA IN CAROZZA

Antal portioner: 2

4 skivor vitt nyckelhålsmärkt formbröd
2 små ekologiska ägg
0.5 msk ekologisk mjölk
0.5 tsk salt
1 krm svartpeppar
125 g ekologisk mozzarellaost (ZETA)
1 dl vetemjöl
Lite solros-/rapsolja till stekning

v  Vispa ihop ägg, mjölk, salt och svartpeppar i en djup tallrik.

v  Skär mozzarellan i fyra skivor, ca 2 cm tjocka.

v  Lägg en skiva mozzarella på hälften av brödskivorna och lägg de återstående brödskivorna ovanpå och tryck ihop försiktigt.

v  Häll upp mjölet på en tallrik. Vänd brödskivorna i mjölet och därefter i äggblandningen.

v  Värm upp oljan ordentligt i en stekpanna och fritera brödskivorna i ett par minuter på varje sida tills de är helt genomvarma och mozzarellan börjar smälta.

v  Skär mozzarellabröden diagonalt till trekanter och servera dem varma.

Italiensk pesto pasta

Kategori: Huvudrätter

Jag slänger upp en enkel pasta som är lätt att laga, till min bror som är student och ville ha något enkelt. Han får vad han önskar.. det är trots allt hans födelsedag.
Detta är ett recept för väldigt många portioner. Ta det ni tycker räcker!
Ni har nog tidigare läst att man borde ha en "vitamin dag" och äta mat som inte är tillagat. Här är ett exempel på det.

Spaghetti all Puttanesca
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ingredienser

2 koppar druva tomater, skivade

5 koppar ekologisk färsk basilika

2-3 ekologiska vitlöksklyftor (Garant)

1 kopp eko pistagenötter eller pinjenötter

1/2 kopp + 1/4 kopp extra ekologisk jungfruolja

1/2 medelstor rödlök, hackad

4-6 medelstora zucchini

1/2 kopp ekologiska Kalamata oliver alt. svarta oliver

2 matskedar hampafrön, ekologiska (finns på ICA t.ex.)

Celtic havssalt och svartpeppar efter smak alternativt krossad röd paprika

 ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

I en matberedare med "S" blad lägger man 4 koppar basilika, 1 kopp pistaschmandlar och 1/2 dl olivolja. Mixa och tillsätt salt och peppar till önskad smak.

I separat skål hacka tomater, vitlök, resterande basilika, rödlök och återstående olivolja. Tillsätt salt efter smak. Låt marinera någon timme.

Med hjälp av en grönsaks slicer, skiva zucchinin i form av pasta. Släng i pistasch peston med pasta och blanda väl. Häll i tomatblandningen och låt stå 15-20 minuter före servering. Toppa med tomat och oliver.

Variation: För att krydda upp det lite, slänga i krossad röd paprika. Strö hampafrön på toppen.

Veckans fråga

Kategori: Miljötips

Italiensk chokladkaka

Kategori: Förrätter

 
VIN TIPS
 
I Castei Ripasso, 2010, 119:-
Veccihioflorio Marsala Superiore, 2009, 99:-

Pasta Al Forno

Kategori: Huvudrätter

 
VIN TIPS
 

Montepulciano d'Abruzzo, 2008, 57:-
Albaruta Zitto Zitto Sangiovese, 2007, 79:-